Πολικοζολόλη και Μείωση Χοληστερόλης

policosinol

Η λέξη χοληστερόλη έχει γίνει συνώνυμη με κακή υγεία. Πράγματι, κανείς δεν ακούει τυπικά τη χρησιμοποιούμενη λέξη ή το βλέπει να εκτυπώνεται, εκτός κι αν υποδηλώνει ένα άλλο τρομακτικό γεγονός – ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για τη στεφανιαία νόσο και ότι η πρώτη αιτία των καρδιακών προσβολών [i] .

Ωστόσο, η χοληστερόλη, από μόνη της, δεν είναι αρνητική.

Αντίθετα, η χοληστερόλη παίζει ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση κυτταρικών μεμβρανών, τη ρύθμιση των ορμονών, των μονωτικών νεύρων και πολλά άλλα. Το πρόβλημα με τη χοληστερόλη επομένως δεν βρίσκεται στην ίδια την χοληστερόλη, αλλά η ποσότητα της χοληστερόλης που υπάρχει στην κυκλοφορία του αίματος. Για τους περισσότερους Αμερικανούς που μιλούν και διαβάζουν για αυτό το θέμα, το σενάριο σχεδόν πάντα περιλαμβάνει υπερβολική χοληστερόλη ή την κατάσταση που είναι γνωστή ως υπερχοληστερολαιμία.

Όταν υπάρχει υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα, δεν μπορεί εύκολα να διαλυθεί και έτσι δεν μπορεί να μεταφερθεί αποτελεσματικά στα κύτταρα από τον φορέα που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL). Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια συσσώρευση της LDL χοληστερόλης (a.k.a. “κακή χοληστερόλη”) και να αρχίσει να παρεμβαίνει στις αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα προς την καρδιά και τον εγκέφαλο. Τόσο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και μια καρδιακή προσβολή είναι οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της συσσώρευσης της LDL χοληστερόλης και ο κύριος λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους να μειώσουν τη συσσώρευση της LDL στο αίμα τους [ii].

Ωστόσο, η μείωση της χοληστερόλης ήταν γεμάτη προκλήσεις.

Αν και η μείωση ή η εξάλειψη ορισμένων τροφίμων από τη διατροφή είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για τα περισσότερα άτομα, μερικοί που υποφέρουν από υπερχοληστερολαιμία απαιτούν ιατρικές παρεμβάσεις για να αρχίσουν αμέσως να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ως εκ τούτου, στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα δεκάδες φάρμακα στατίνης που μειώνουν τη χοληστερόλη και ενώ μερικοί άνθρωποι έχουν υποστεί ανακούφιση λόγω της χρήσης τους, υπάρχουν παρενέργειες που προκαλούν ανησυχία, όπως ναυτία, διάρροια, μυϊκή ευαισθησία και αυξημένα ηπατικά ένζυμα [iii ]. Το κόστος εξαιτίας των φαρμάκων αυτών των φαρμάκων στατίνες μπορεί επίσης να είναι δαπανηρό για όσους δεν καλύπτονται από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα συμπληρώματα.

Ωστόσο, ένα φυσικό προϊόν που ονομάζεται policosinol παράγει μια ασυνήθιστη προσοχή – τόσο θετική όσο και αρνητική – από την ιατρική κοινότητα υπό το πρίσμα της υποτιθέμενης ικανότητας μείωσης της χοληστερόλης. Από το κερί των σακχάρων και των μελισσών, η policosinol λέγεται από μερικούς ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, δεν προσφέρουν γνωστές παρενέργειες, είναι ασφαλείς σε υψηλές δόσεις, αυξάνουν τη ροή του αίματος, μειώνουν τις συσσωματώσεις των αιμοπεταλίων και εμποδίζουν την αθηροσκλήρωση [συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών] [ iv].

Έχουν διεξαχθεί μελέτες για την αποτελεσματικότητα της policosinol και υπάρχουν μερικές εμπειρικές έρευνες που την υποστηρίζουν ως ένα φάρμακο υψηλής LDL χοληστερόλης. Μια μελέτη του 2002 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης επανεξέτασε 60 κλινικές δοκιμές που περιελάμβαναν 3000 ασθενείς και κατέληξε με επιφυλακτική αισιοδοξία ότι η policosinol είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για τη μείωση της χοληστερόλης στα φάρμακα λεκέδων και συνεπώς δικαιολογεί την περαιτέρω μελέτη [v].

Ωστόσο, όσοι πρόκειται να αγοράσουν πολυκοσινόλη και να μειώσουν τη χοληστερόλη τους θα πρέπει να προσεγγίσουν με προσοχή. και αυτό είναι το μήνυμα που εκφράζεται από εκείνους που είναι λιγότερο από ενθουσιώδεις για την εμφάνιση της policosinol ως κάτι για μια θεραπεία θαύματος.

Αν και μια φυσική θεραπεία και μέχρι στιγμής δεν προκαλεί τις παρενέργειες που σχετίζονται με τα φάρμακα στατίνης, αυτοί οι δύσπιστοι για την policosinol επισημαίνουν γρήγορα ότι δεν είναι εγκεκριμένο από το FDA φάρμακο. Ως εκ τούτου, δεν έχει υποβληθεί σε αυστηρούς ελέγχους που συνοδεύουν την έγκριση ενός νέου φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένων εποπτευόμενων προκλινικών δοκιμών και τυποποιημένων δοκιμών σε διαδοχικά μεγαλύτερο πληθυσμό ανθρώπων. Το γεγονός ότι ο FDA εγκρίνει 1 στις 5000 ή .0002 των αιτήσεων που λαμβάνει για έγκριση νέων φαρμάκων αποτελεί ένδειξη για το πόσο πολύτιμη – και σπάνια – είναι αυτή η έγκριση.

Ωστόσο, αυτό προκαλεί μια άλλη συζήτηση.

Είτε η διαδικασία έγκρισης της FDA είναι ο καταλληλότερος τρόπος αποδοχής σε χάπια αδυνατίσματος στην Ελλάδα και εάν οι γιατροί πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν μη εγκεκριμένα από το FDA φάρμακα χωρίς αδικαιολόγητες ανησυχίες για αβάσιμες αγωγές. Πράγματι, ένα MD μπορεί να έχει επωφεληθεί προσωπικά από μια φυσική θεραπεία όπως policosinol, αλλά να συνταγογραφήσει ότι σε έναν ασθενή απαιτεί περισσότερη υποστήριξη από την προσωπική προτίμηση, ή ακόμη και προσωπική μαρτυρία.

Και είναι η διασταύρωση αυτών των δύο ξεχωριστών συζητήσεων – είτε λειτουργεί το policosinol είτε όχι, και αν η διαδικασία έγκρισης της FDA είναι δίκαιη ή όχι – ότι σήμερα βρίσκεται η κατάσταση και η ετυμηγορία για την policosinol. Αυτή η συζήτηση είναι απογοητευτική για όλες τις πλευρές. συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ασθενών, οι οποίοι απλά θέλουν μια πραγματική λύση.

Ωστόσο, παρά τις απογοητεύσεις αυτές, το γεγονός ότι αναλαμβάνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη – ή επαλήθευση – ενός ασφαλούς, πλήρους και χωρίς παρενέργειες – είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσθετη έρευνα σχετικά με την policosinol θα διευκρινίσει περαιτέρω εάν αυτό το βήμα θα πρέπει να είναι προς έγκριση FDA, ή προς μια προειδοποιητική ετικέτα.