Τα Παιδιά Παθαίνουν Δυσκοιλιότητα Επίσης

 • Παρατηρείτε ότι το παιδί σας αναβάλλει την επίσκεψη στην τουαλέτα επειδή είναι απασχολημένο με πιο σημαντικά πράγματα;
 • Παρατηρείτε να αποφεύγει την τουαλέτα από φόβο για μια επώδυνη κένωση;
 • Το παιδί σας δεν έχει καθημερινές κενώσεις;

Αυτές οι ενέργειες μπορεί να είναι σημάδια δυσκοιλιότητας.

Οι γονείς συχνά ελπίζουν ότι οι ανησυχίες τους για τις συνήθειες των παιδιών τους στην τουαλέτα θα τελειώσουν με την τελευταία πάνα. Αλλά η επιτυχής εκπαίδευση στην τουαλέτα δεν αποτρέπει τα περιστασιακά προβλήματα με τις κινήσεις του εντέρου. Η δυσκοιλιότητα είναι από τις πιο συνηθισμένες, αλλά δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται φυσιολογική.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της ιατρικής βιβλιογραφίας ορίζει την παιδική δυσκοιλιότητα όχι ως τη συχνότητα των κενώσεων αλλά ως τη σκληρότητα των κοπράνων. Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Ιατρών για Ασθενείς, «Οι καθημερινές κινήσεις του εντέρου δεν είναι απαραίτητες για την υγεία». Οι γονείς ενημερώνονται ότι εφόσον το παιδί έχει τρεις κενώσεις την εβδομάδα ΚΑΙ είναι μαλακές, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Δεν είναι έτσι! Ακριβώς όπως τρώμε τρία γεύματα την ημέρα, ένα παιδί θα πρέπει να έχει από 1 έως 3 κενώσεις την ημέρα. Η τροφή δεν πρέπει ποτέ να μένει στην πεπτική οδό περισσότερο από 24 ώρες. Ιδανικά, ο καθένας θα πρέπει να έχει άνετες, μη εξαναγκασμένες κινήσεις εντέρου 20-30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα.

Επειδή η συζήτηση για τις κινήσεις του εντέρου μεταξύ παιδιού και γονέα συνήθως προκαλεί απόλυτο τρόμο στους γονείς, συχνά αγνοείται και θεωρείται ότι το παιδί βιώνει κινήσεις του εντέρου κάθε μέρα. Πολλοί από εμάς θυμόμαστε να ανατριχιάζουμε όταν ένας παππούς ή μια γιαγιά μας ρωτούσε «Έχεις κάνει κένωση σήμερα;».

Η ανατριχίλα δεν οφειλόταν απαραίτητα στην ερώτηση, αλλά στο γεγονός ότι συνήθως την ρωτούσαν πολύ δυνατά στο τραπέζι του δείπνου! Βλέπετε, στη γενιά τους αυτή θεωρούνταν μια πολύ σημαντική λειτουργία για την καλή υγεία. Κάπου στην πορεία σταματήσαμε να το βλέπουμε ως ένα σημαντικό στοιχείο για τη συνολική υγεία. Η υγεία του πεπτικού κομματιού θεωρείται από πολλούς ως η πιο σημαντική λειτουργία για τη διατήρηση της υγείας του σώματος.

Αιτίες Της Παιδικής Δυσκοιλιότητας

 • Διατροφή – Δεν τρώμε αρκετά τρόφιμα με φυτικές ίνες, αφυδάτωση, κατανάλωση πολλής ζάχαρης και γλυκών, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, τροφικές αλλεργίες, τρόφιμα που σχηματίζουν οξέα (κρέας). Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε μερικές από τις γενικές πληροφορίες σχετικά με τις δίαιτες. Θα διερευνήσουμε επίσης τι είναι η δίαιτα, πώς λειτουργεί και πώς μπορείτε να ξεκινήσετε το δικό σας ταξίδι δίαιτας.
 • Έλλειψη άσκησης – Με τη δημοτικότητα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και της τηλεόρασης πολλά παιδιά ακολουθούν έναν πολύ καθιστικό τρόπο ζωής.
 • Συναισθηματικές διαταραχές και άγχος – Ο φόβος, η θλίψη, η ανησυχία και η απογοήτευση είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα.
 • Κράτημα κενώσεων – Αυτό σημαίνει ότι το παιδί έχει την αίσθηση ότι χρειάζεται να κάνει κένωση, αλλά αγνοεί την παρόρμηση. Λόγοι όπως το ότι δεν θέλει να αφιερώσει χρόνο για να πάει στην τουαλέτα, οι άγνωστες τουαλέτες ή ο πόνος στο πέρασμα των κοπράνων είναι πολύ συνηθισμένοι.
 • Συνταγογραφούμενα φάρμακα
  • Αντιισταμινικά, όπως η διφαινυδραμίνη (Temaril ή Benadryl), που βρίσκονται σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα
  • Αντιδιαρροϊκά φάρμακα
  • Σπασμολυτικά, όπως η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη
  • Ναρκωτικά, όπως η κωδεΐνη και η υδροκωδόνη
  • Χημειοθεραπεία
  • Αντισπασμωδικά, όπως η καρβαμαζεπίνη και το βαλπροϊκό οξ
  • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως η υδροχλωρική αμιτριπτυλίνη ή η υδροχλωρική δοξεπίνη
  • Συμπληρώματα σιδήρου.
  • Χάπια αδυνατίσματος

Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες δυσκοιλιότητας είναι η κατάθλιψη, οι διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και η σεξουαλική κακοποίηση.

Συμπτώματα Δυσκοιλιότητας

 • Λιγότερο από 1 κένωση την ημέρα.
 • Σκληρά κόπρανα που περνούν δύσκολα.
 • Πονοκέφαλοι, κόπωση ή/και κατάθλιψη.
 • Εγκόπριση ή τυχαία ακαθαρσία με κόπρανα. Συχνά, αν υπάρχει σκληρό κόπρανο στο ορθό, τα υγρά κόπρανα μπορεί να διαρρεύσουν γύρω από το σκληρό κόπρανο και να περάσουν από τον πρωκτό χωρίς τον έλεγχο του παιδιού. Αυτό μπορεί να συμβεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το παιδί δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το αποτρέψει ή να το συγκρατήσει.
 • Κοιλιακός πόνος κοντά ή γύρω από τον ομφαλό.
 • Ούρηση στο κρεβάτι.

Πρόληψη

 • Διατροφή: Το πιο σημαντικό είναι να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά συνηθίζουν να πίνουν μόνο αναψυκτικά για να ικανοποιήσουν τη δίψα τους. Τα περισσότερα παιδιά αφυδατώνονται από τα ζαχαρούχα ποτά και από το γεγονός ότι δεν αφιερώνουν χρόνο για να ξεδιψάσουν. Προσφέρετε καθαρό, αγνό νερό. Ένα παιδί πρέπει να πίνει το μισό του σωματικού του βάρους σε νερό κάθε μέρα. Συμπεριλάβετε μερίδες φρέσκων, βιολογικών φρούτων και λαχανικών. Διδάξτε στο παιδί σας να τρώει ωμά όσο το δυνατόν περισσότερο. Κάντε το 50% κάθε γεύματος φρέσκα, ωμά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Συμπεριλάβετε δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους στη διατροφή. Περιορίστε το λευκό αλεύρι, τη σοκολάτα, τη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εκπαιδεύστε το παιδί σας να τρώει αργά και με μέτρο. Παρέχετε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια του φαγητού. Λαμβάνετε καθημερινά ένα προβιοτικό συμπλήρωμα για να διευκολύνετε την ανάπτυξη “φιλικών βακτηρίων” στο παχύ έντερο.
 • Εκπαίδευση στις συνήθειες του εντέρου: Το παιδί σας πρέπει να μάθει να μην περιμένει να κάνει κένωση. Για να καθιερώσετε μια τακτική συνήθεια του εντέρου, ζητήστε από το παιδί σας να κάθεται στην τουαλέτα για τουλάχιστον 10 λεπτά περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, κατά προτίμηση μετά το γεύμα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μπορεί να τοποθετεί τα πόδια του σταθερά στο πάτωμα ενώ κάθεται στην τουαλέτα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τοποθετήστε ένα σκαμπό για τα πόδια μπροστά από την τουαλέτα. Ενώ το παιδί σας κάθεται στην τουαλέτα, μπορείτε να το αφήσετε να διαβάσει ένα παραμύθι ή να ακούσει ραδιόφωνο. Ενημερώστε το παιδί σας, από μικρή ηλικία, για τη σημασία των καλών συνηθειών του εντέρου. Δώστε του να καταλάβει ότι αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται, αλλά μια φυσιολογική και πολύ απαραίτητη λειτουργία για την καλή υγεία.
 • Άσκηση: Φροντίστε το παιδί σας να ασκείται αρκετά. Τα παιδιά περνούν πάρα πολύ χρόνο μπροστά στους υπολογιστές και την τηλεόραση. Ενθαρρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις εξωτερικές δραστηριότητες. Η σωματική δραστηριότητα επιταχύνει την κίνηση των αποβλήτων μέσω του πεπτικού συστήματος.
 • Άγχος: Ναι, τα παιδιά βιώνουν άγχος! Τα παιδιά είναι από τους πιο πολυάσχολους ανθρώπους που γνωρίζω. Το άγχος προκαλεί διάσπαση του οργανισμού και η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα. Μιλήστε με τα παιδιά σας και περάστε χρόνο μαζί τους. Διδάξτε τους πώς να χαλαρώνουν και να είναι ήρεμα. Ενθαρρύνετέ τα, στηρίξτε τα και μιλήστε τους με ενθαρρυντικά λόγια. Διδάξτε τους πώς να χειρίζονται τις δύσκολες καταστάσεις, να είναι χαρούμενα και να επικοινωνούν τα προβλήματά τους. Το πιο σημαντικό–προβάλλετε αυτή τη συμπεριφορά μπροστά τους.
 • Κρατήστε το έντερο καθαρό: Η διατήρηση του εντέρου καθαρού είναι ένα μεγάλο προληπτικό βήμα και πολύ απαραίτητο για τη διατήρηση του οργανισμού σε καλή υγεία. Για τον πλήρη καθαρισμό του πεπτικού συστήματος συνιστούμε ένα προϊόν που ονομάζεται Oxy Powder. Το Oxy Powder είναι ένας ασφαλής και φυσικός τρόπος για τον καθαρισμό ολόκληρης της πεπτικής οδού, ενώ παράλληλα παρέχει στον οργανισμό οξυγόνο. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για τις δόσεις που είναι κατάλληλες για παιδιά.
 • Χειροπρακτικές προσαρμογές: Βοηθούν στην άμεση κινητοποίηση του εντέρου. Τα κύματα που μετακινούν υλικό μέσω του παχέος εντέρου συμβαίνουν ως αποτέλεσμα νευρικής διέγερσης που προέρχεται από τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Οι προσαρμογές βοηθούν επίσης στην ομαλοποίηση της δράσης της ειλεοκυστικής βαλβίδας, της βαλβίδας που χωρίζει το παχύ από το λεπτό έντερο.

Τα Πεπτικά Ένζυμα

Τα πεπτικά ένζυμα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία. Βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, η οποία στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για ενέργεια. Τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν επίσης στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν στη διάσπαση διαφορετικών τύπων τροφών στο σώμα και στη συνέχεια εξάγουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κύτταρά μας. Είναι επίσης απαραίτητα για την παραγωγή χολής, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη του λίπους.

Είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και πρέπει να περιλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή. Η πεπτική διαδικασία είναι περίπλοκη και μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί, γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών με ένζυμα.

Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που μας βοηθούν να αφομοιώσουμε τα τρόφιμα που τρώμε και αποτελούν τη βάση της υγείας μας. Έχουν γίνει πολλές μελέτες για τα ένζυμα τα τελευταία χρόνια για να δούμε πώς μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα προβλήματα πέψης. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι τα ένζυμα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να καταπολεμήσουν τις αλλεργίες, να αποτρέψουν την κατάθλιψη, να βελτιώσουν την απώλεια βάρους και πολλά άλλα.

Επίλογος

Ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές μας συνήθειες δεν είναι τόσο ανεξάρτητες όσο φαίνονται. Από πολλές απόψεις, ο τρόπος ζωής μας μπορεί να είναι καθοριστικός για το τι τρώμε.

Επηρεάζεται επίσης από τα μέσα ενημέρωσης και τον τρόπο που μας μαθαίνουν να σκεφτόμαστε το φαγητό στην κοινωνία. Για παράδειγμα, εάν κάποιος διδαχθεί από νεαρή ηλικία ότι τα λαχανικά είναι υγιεινά και το κρέας είναι κακό για το σώμα σας, θα είναι δύσκολο για αυτόν να αλλάξει τη διατροφή του αργότερα στη ζωή του.

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που παρακολουθούσαν εκπομπές μαγειρικής ήταν πιο πιθανό να τρώνε περισσότερα λαχανικά από τα άτομα που παρακολουθούσαν άλλα είδη τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να υπονομεύσει ολόκληρο το σώμα και είναι πλέον γνωστό ότι οι ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου σχετίζονται άμεσα με σοβαρές παθήσεις της υγείας. Η δυσκοιλιότητα δεν χρειάζεται να αποτελεί πρόβλημα, αν εφαρμόσετε την πρόληψη με τα παιδιά σας και εφαρμόσετε τις προτάσεις που θα βρείτε σε αυτό το άρθρο.

Οι τακτικές κινήσεις του εντέρου είναι ένας σημαντικός μηχανισμός για την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό και έτσι διατηρείται ο οργανισμός υγιής.

Να θυμάστε: Η πρόληψη είναι πάντα το κλειδί. Όπως πάντα, εάν τα σοβαρά συμπτώματα επιμένουν, μη διστάσετε να επισκεφθείτε τον επαγγελματία υγείας σας.