Ξεκινήστε Να Κινείστε – Τα Οφέλη Θα Διαρκέσουν Μια Ζωή!

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι πολλά και τεκμηριωμένα. Εκτός από τη σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακή προσβολή, η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση υγιών οστών, μυών και αρθρώσεων και μειώνει τον κίνδυνο αρθρίτιδας και οστεοπόρωσης. Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και της εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων και μειώνει τις πτώσεις στους ηλικιωμένους. Έχει αποδειχθεί ακόμη ότι η τακτική άσκηση μειώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Όσο συντριπτικά και αν είναι αυτά τα οφέλη, το θλιβερό γεγονός είναι ότι λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες ενήλικες δεν ασκούν αρκετή σωματική δραστηριότητα για να προσφέρουν οφέλη στην υγεία. Λιγότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων στη χώρα μας είναι σωματικά δραστήριοι στον ελεύθερο χρόνο τους. Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αποκομίσετε τα οφέλη ενός δραστήριου τρόπου ζωής.

Ένταση Και Διάρκεια

Οι δραστηριότητες που εκτελούνται με υψηλότερη ένταση ή μεγαλύτερη διάρκεια προσφέρουν γενικά μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία- αυτό, ωστόσο, μπορεί να μην αποτελεί ρεαλιστικό στόχο ή σημείο εκκίνησης για όλους.

Τα οφέλη για την υγεία μπορούν να αποκτηθούν από δραστηριότητες τόσο απλές όσο ένας γρήγορος περίπατος 30 λεπτών πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Η ζωή μπορεί να είναι πολυάσχολη και ταραχώδης, αλλά με λίγη δημιουργικότητα και προγραμματισμό κάθε σώμα μπορεί να βρει χώρο για σωματική δραστηριότητα.

 • Πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ
 • Αντικαταστήστε το διάλειμμα για καφέ ή τσιγάρο με ένα διάλειμμα γυμναστικής
 • Κάντε έναν γρήγορο περίπατο ή
 • Εκτελέστε μερικές διατάσεις στο γραφείο σας
 • Παίξτε με τα παιδιά ή τον σκύλο
 • Αντί να οδηγείτε για να βρείτε το κοντινότερο σημείο στάθμευσης, παρκάρετε πιο μακριά και απολαύστε τον περίπατο

Να θυμάστε ότι όταν πρόκειται για σωματική δραστηριότητα κάθε μικρό πραγματάκι βοηθάει.

Πρόγραμμα Άσκησης Πέντε Σημείων

Για να αποκομίσετε το πλήρες όφελος για την υγεία από τη σωματική δραστηριότητα, ένα πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να καλύπτει τα πέντε συστατικά της φυσικής κατάστασης, όπως περιγράφονται από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών.

Αυτές οι πέντε συνιστώσες περιλαμβάνουν:

 1. την καρδιο-αναπνευστική ικανότητα,
 2. τη μυϊκή δύναμη,
 3. τη μυϊκή αντοχή,
 4. τη σωματική διάπλαση και
 5. την ευλυγισία.

Η άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να παραμείνετε υγιείς. Βοηθά στην τόνωση της καρδιάς, των μυών και των πνευμόνων και διατηρεί τον εγκέφαλό σας δυνατό. Βοηθά επίσης στη βελτίωση της διάθεσής σας και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή χοληστερόλη.

Οι γιατροί συνιστούν στους ενήλικες να συμμετέχουν σε μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα για 30 λεπτά ή περισσότερο τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν αυτήν την εργασία για διάφορους λόγους, όπως η έλλειψη χρόνου ή οι περιορισμοί περιβάλλοντος (π.χ. παιδιά ή ένα μη ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης).

Η επίτευξη ενός υγιούς σώματος και δυνατών μυών μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτά είναι τα δύο πράγματα που θέλουν να έχουν οι περισσότεροι. Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με αυτό και πολλοί δεν ξέρουν καν από πού να ξεκινήσουν. Για να σας βοηθήσουμε, δημιουργήσαμε ένα άρθρο που θα σας δώσει τις συμβουλές και τα κόλπα που χρειάζεστε για να πετύχετε το σώμα των ονείρων σας.

Σε μελλοντικά άρθρα θα ασχοληθούμε πιο συγκεκριμένα με αυτές τις επιμέρους συνιστώσες, καθώς και με άλλα συναφή θέματα όπως η διατροφή, η διαχείριση του βάρους και η πρόληψη τραυματισμών.

Να θυμάστε: Μην ξεκινήσετε την προπόνηση χωρίς να κάνετε πρώτα γενικές εξετάσεις. Οι γενικές εξετάσεις είναι χρήσιμες για την αξιολόγηση του τρέχοντος επιπέδου φυσικής κατάστασης και τον εντοπισμό των τομέων στους οποίους πρέπει να εργαστείτε πριν από την προπόνηση.