Φαγητό Άνεσης ή Comfort Eating: Βρείτε Την Ισορροπία Μέσα Σας

Σχεδόν όλοι ασχολούνται με την άνεση του φαγητού από καιρό σε καιρό. Είναι συνηθισμένο να φτάνουμε σε φαγητό όταν είμαστε δυσαρεστημένοι στη ζωή μας, αισθανόμαστε άγχος, κατάθλιψη, βαριούνται ή αδύναμοι. 

Λέγεται Comfort Eating, αλλά σε μια αξιόλογη προσπάθεια μετάφρασης στα Ελληνικά, αποφασίσαμε να το λέμε Φαγητό Άνεσης!

Το φαγητό είναι μια προσπάθεια να αισθάνεσαι καλύτερα στο σώμα σου, να έχεις άνεση, απαλλαγή από το άγχος, να αποκλείσεις την πλήξη, να ευθυγραμμίσεις ή να αλλάξεις τον τρόπο που νιώθεις χωρίς να χρειάζεσαι προϊόντα αδυνατίσματος για να φτάσεις εκεί.

Φαγητό Άνεσης

Ωστόσο, η άνετη διατροφή είναι μοναδικά παράξενο παράδοξο. Θέλετε να ζήσετε τη γλυκύτητα της ζωής και την πληρότητα της αγάπης. Ωστόσο, ακόμη και όταν τρώτε, ειδικά όταν τρώτε για να αισθάνεστε καλύτερα, σπάνια μπορείτε να απολαύσετε τις υπέροχες αισθήσεις που προσφέρει το φαγητό. 

Στη συνέχεια, είναι πιθανό να αισθάνεστε άθλιοι και ένοχοι για υπερκατανάλωση τροφής. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα καταλήξετε να αισθάνεστε χειρότερα μετά την άνεση του φαγητού από ό, τι πριν το φάτε τα τρόφιμα αναψυχής. Τις περισσότερες φορές η άνετη διατροφή δεν παρέχει την άνεση που αναζητάτε.

Εάν έχετε στηριχθεί στην άνεση του φαγητού για να απαλλαγείτε από το άγχος ή να σας ενθαρρύνει, ίσως τώρα να έχετε τις συνέπειες αυτού του φαγητού με τη μορφή επιπλέον βάρους. 

Σε γενικές γραμμές, το πρώτο βήμα δράσης που μπορείτε να κάνετε για να χάσετε βάρος είναι να ακολουθήσετε κάποιο σχέδιο διατροφής. Ενώ ακολουθείτε το σχέδιό σας, το φαγητό εξακολουθεί να είναι μια λογική άσκηση και όχι μια ευχάριστη, αισθητική σχέση που ενισχύει τη ζωή. Για παράδειγμα, η εστίασή σας μετατοπίζεται σε πόσες θερμίδες ή σημεία μπορείτε να καταπίνετε ή πόσους υδατάνθρακες μπορείτε να έχετε με κάθε γεύμα. 

Τα αναψυκτικά σας, όπως μπέργκερ, σοκολάτα, πίτσα, ντόνατς ή κέικ, θεωρούνται πλέον “κακά” τρόφιμα. Ενώ λογικά “ξέρετε” τι δεν πρέπει να τρώτε, είστε ακόμη περισσότερο στον πειρασμό να περιποιηθείτε τον εαυτό σας σε αυτό το απαγορευμένο φαγητό.

Φανταστείτε Το Φαγητό

Τα σχέδια διατροφής μπορεί να λύσουν το πρόβλημα του ανώτερου στρώματος – που σημαίνει ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Ωστόσο, αυτά τα σχέδια δεν παρέχουν λύση για τις βασικές σας επιθυμίες. Οι πρωτότυπες βασικές σας ανάγκες είναι να θέλουν να απολαύσουν τη ζωή σου πληρέστερα, να νιώθεις ασφαλείς στη ζωή σου και να είσαι σε θέση να χειριστείς τα συναισθήματά σου με νέους δυνατούς τρόπους.

Εάν ανησυχείτε για την υπερκατανάλωση τροφής για άνεση, τότε μια ισχυρή λύση περιλαμβάνει την εκμάθηση να δημιουργήσετε μια νέα σχέση με το φαγητό. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και ανακαλύψτε πώς να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες σε χαρούμενες διατροφικές εμπειρίες και επιτυχία απώλειας βάρους:

Φανταστείτε τον εαυτό σας να αισθάνεται ζωντανός, να αναπνέει και να τρώτε με πάθος και ευχαρίστηση. Φανταστείτε να τρώτε όταν είστε πεινασμένοι και να σταματήσετε στο τέλειο μέρος ικανοποίησης. Πώς μοιάζει αυτό το όραμα για εσάς; Το όραμά σας είναι μοναδικό και πιθανώς φαίνεται διαφορετικό από την οπτικοποίηση οποιουδήποτε άλλου. Ποια θα ήταν η “κανονική” ευχάριστη διατροφή σας; Θα γράψω μια ιδέα του παθιασμένου φαγητού και μετά θα σας καλέσω να γράψετε τις ιδέες σας.

Η εκδοχή μου για μια ευχάριστη εμπειρία δείπνου θα περιλαμβάνει μαγείρεμα δείπνου για μένα και ένα άλλο άτομο. Το μαγείρεμα είναι μια οικεία αισθητηριακή εμπειρία όπου απολαμβάνω τα ζωντανά χρώματα, απολαμβάνω τα τραγανά λαχανικά καθώς τα ψιλοκόβω και εισπνέω βαθιά τα πρώτα αρώματα του μαγειρέματος καθώς γεμίζουν την κουζίνα. Το φαγητό είναι αγάπη. Ωστόσο, ξέρω ότι η αγάπη δεν προέρχεται από το φαγητό. 

Η αγάπη έρχεται μέσα μου και προσφέρεται στο φαγητό. Η αγάπη μου επεκτείνεται καθώς δημιουργώ με το φαγητό και αργότερα καθώς δέχομαι την ομορφιά, την ενέργεια και τη ζωή του φαγητού στο σώμα μου.

Δημιουργήστε Μια Εμπειρία Φαγητού

Το γεύμα που ετοιμάζω στοργικά σερβίρεται σε ένα ελκυστικό τραπέζι, καθαρό από ακαταστασία, και τακτοποιημένο με όμορφα πιάτα, διπλωμένες χαρτοπετσέτες, διακοσμητικά βλαστικά και ένα μικρό μπουκέτο λουλούδια. Καθώς κάθομαι, σταματάω για μια στιγμή να συνειδητοποιήσω πόσο υπέροχο νιώθω να συμμετέχω σε αυτήν την αφθονία της ζωής. Τα όμορφα λαχανικά, τα σιτάρια και το κρέας προσφέρουν τον ήλιο και τη ζωή τους στο σώμα μου. Τα μάτια μου διευρύνονται για να δεχτούν την οπτική απόλαυση του φαγητού. 

Η βαθιά εισπνοή το άρωμα γίνεται μέρος του σώματός μου. Αρχίζω να τρώω και κάθε μπουκιά φαγητό ξεσπά με χαρά. Το φαγητό με γεμίζει ευχάριστα μέσα. Αναπνέω, αποδέχομαι την απόλαυση και τη ζωή που προσφέρεται. Τρώω έως ότου οι φυσικές μου αισθήσεις γίνουν κάτι άλλο παρά ευχάριστο.

Ένας τρόπος για να ξεπεραστεί το αίσθημα εκτός ελέγχου με τα τρόφιμα είναι να αρχίσετε να δημιουργείτε μια νέα σχέση με τα τρόφιμα. Αποφασίστε σήμερα να πάρετε ένα γεύμα την εβδομάδα και να το μετατρέψετε σε μια ευχάριστη, γεμάτη αισθητηριακή, απολαυστική εμπειρία. Για να το κάνετε αυτό απαιτείται λίγος προγραμματισμός. Επιλέξτε ένα γεύμα που θα σας ήταν ευχάριστο και διασκεδαστικό να μαγειρέψετε. 

Κάντε μια λίστα παντοπωλείων και κάντε λίγα ψώνια. Απολαύστε την εμπειρία σας στο μανάβικο καθώς επιλέγετε τα λαμπρότερα λαχανικά και τα κρέατα υψηλής ποιότητας. Φέρτε το σπίτι σας αφθονία και γίνετε δημιουργικοί με το μαγείρεμα. Ανεβείτε τη μουσική, χορέψτε λίγο, τραγουδήστε και θυμηθείτε ότι οι εμπειρίες σας στο φαγητό δεν πρέπει πάντα να είναι βασανιστικές εκδηλώσεις.

Ρίξτε προσοχή στον άνεμο και περιποιηθείτε τον εαυτό σας με μια ευχάριστη εμπειρία γεύματος την εβδομάδα. Αποφασίστε ότι σας αξίζει και δώστε στον εαυτό σας το δώρο της ευχαρίστησης και της απόλαυσης. 

Καθώς γεμίζετε τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη και τους γευστικούς σας γεμάτους απόλαυση, καθώς αναπνέετε με την εμπειρία του φαγητού και της πέψης, παρατηρήστε ότι υπάρχει λιγότερη ανάγκη να γεμίσετε το στομάχι σας. Αξίζετε να ζήσετε το σώμα σας με ευχάριστους τρόπους. 

Καθώς συμμετέχετε διαφορετικά στη σχέση σας με το φαγητό, παρατηρήστε ότι θα μπορούσατε να βγείτε έξω σε άλλες απολαύσεις. Θα μπορούσατε να αποφασίσετε να απολαύσετε τα δέντρα περισσότερο, τον άνεμο, ή ακόμα και τον σύντροφο ή τον σύζυγό σας. Δώστε προσοχή στην ευχαρίστηση που έχετε στη διάθεσή σας και αποφασίστε ότι σας αξίζει να αισθάνεστε καλά τόσο εντός όσο και εκτός!